Meniu

Pentru copii este esential sa manance de mai multe ori pe zi.

 

Activitatile zilnice (joc, invatare, somn) sunt direct influentate de ritmul si continutul meselor.

Conform studiilor desfasurate de nutritionisti in colaborare cu medicii pediatrii, copilul trebuie sa manance 5 mese pe zi: trei mese principale (mic dejun, pranz si cina) si doua gustari intre mese.

Asumand aceste concluzii, Gradinita IQ-est ofera mic dejun – 8.30, gustare -10.30, pranz – 12.00 si gustare – 16.00.

Cu micul dejun si gustarea de dinaintea pranzului, copilul preia 35% din necesarul de calorii zilnic. 30% din necesarul caloric se ia prin pranz, 10% prin gustarea de dupa amiaza si restul de 25% prin cina.

Pentru mesele reci, componentele principale sunt fulgii de cereale, laptele sau iaurtul. La aceastea se adauga legume si/sau fructe proaspete. Branza de vaci tartinabila, branza slaba completeaza masa.

Asemenea mese reci sunt importante pentru asigurarea cu proteine, calciu, vitamine si fibre.

Masa calda consta din legume, orez natural sau paste din faina integrala, carne de curcan sau peste.

Aceasta combinatie furnizeaza in mod deosebit fierul si zincul usor asimilabil din carne, iodul si vitamina D din peste precum si proteine si vitamine.

Cele 2 gustari intermediare contin fructe proaspete, care aigura vitamina C, produse lactate, importante deoarece furnizeaza calciul, esential pentru a sustine dezvoltarea organismului. In gustari sunt incluse, intr-o proportie echilibrata, biscuiti si prajituri.

Pe tot parcursul zilei, este important sa se asigure si aportul de lichide necesar organismului. Copiii au nevoie de atat de alimente bogate in apa, distribuite uniform in timpul zilei, cat si de surse accesibile apa minerala plata, precum si de ceaiuri din plante sau fructe.

Meniul IQ-est include paine pregatita in bucataria proprie, precum si suc natural din fructe proaspete. Mesele principale se vor baza pe carne de curcan, peste si legume.